ردیاب ماهواره ای از آن جهت ردیاب ماهواره ای نامیده می شود که از طریق ماهواره های GPS موقعیت جغرافیایی را دریافت می کند و به ما اطلاع می دهد.
همانطور که می دانیم کل کره زمین به صورت دو بعدی درجه بندی و شماره گذاری شده است بدین ترتیب هر نقطه دارای مشخصاتی هست که برای تعیین موقعیت و مسیر یابی و ردیابی مورد استفاده قرار می گیرد و این یک استاندارد جهانی است که کلیه کشور ها از ان تبعیت می کنند.
این شماره گذاری از کشور انگلستان شروع شده و به سمت شرق ادامه پیدا می کند نقاطی که سمت راست مبدا واقع شده اند مثبت هستند و با پسوند E به معنی East یعنی همان شرق می باشد و نقاطی که سمت چپ مبدا قرار دارند با پسوند W به معنی West یعنی همان غرب بکار برده می شوند.
چیپ و جی پی اس ردیاب ماهواره ای :
چیپ جی پی اس از طریق آنتن جی پی اس سیگنال جی پی اس را دریافت می کند و با پردازشی نسبتا ساده طول و عرض جغرافیایی را محسابه کرده و به قسمت پردازش دستگاه ارسال می کند.
آنتن های جی پی اس بر دو مدل داخلی و خارجی طراحی می شوند در مورد ردیاب های شخصی و موتور سیکلت به اجبار از آنتن های داخلی جی پی اس استفاده می شود ولی در مودر ردیاب خودرو هم می توان از آنتن داخلی هم از آنتن خارجی استفاده کرد.
دستگاهای ردیاب خودرو با آنتن خارجی به مراتب کیفیت آنتن دهی بالاتری دارند.
این آنتن ها امواج موقعیت را از ماهواره GPS دریافت کرده و به چیپ جی پی اس انتقال می دهند.
انواع جیپ های جی پی اس :
چیپ های GPS انواع مختلفی دارند که بستگی به سری ساخت و کارخانه ساخت قیمت ها و کیفیت های متفاوتی دارند .
یکی از بزرگترین و مهمترین کارخانه تولید قطعات الکترونیک که تولید چیپ جی پی اس را هم دارد کارخانه با برند UBLOX است . از سری چیپ های تولیدی این کارخانه به UBLOX سری 6010و 7020 و همچنین 8030 اشاره کرد هر چقدر این عدد بزرگتر باشد سری جدید با قدرت بیشتر می باشد .
دیگر کارخانه مطرح در این زمینه new start می باشد که به سری NS شروع می شود و با کارخانه Ublox همیشه در رقابت بوده است .
برخی از این چیپ های GPS فقط از ماهواره GPS پشتیبانی می کنند و برخی دیگر علاوه بر ماهواره های GPS از ماهواره های Glonass که مربوط به کشور روسیه می باشد نیز پشتیبانی می کنند که به مراتب از کیفیت و قیمت بالاتری بر خوردارند.
در زیر تصویر یک چیپ جی پی اس از کارخانه U-BLOX با سری 8030 را مشاهده می کنید که از ماهواره Glonass نیز پشتیبانی می کند دقت داشته باشید که روی برد دستگاه ردیاب چیپ به به این شکل نمی توانید مشاهده کنید و چیپ داخل یه مدار مجتمع دیگر قرار دارد .
نحوه کار جیپ جی پی اس ماهواره ای :
وقتی اطلاعات سیگنال از ماهواره به آنتن جی پی اس و سپس به چیپ جی پی اس منتقل می شود این چیپ جی پی اس هست که با سرعت بالا شروع به پردازش سیگنال کرده و با محاسباتی طول و عرض جغرافیایی را محاسبه می کند هر چقدر سرعت و دقت این چیپ بالا باشد مشخصات نقطه مورد نظر دقیق تر و با خطای کمتر برای کاربر قابل مشاهده روی نقشه می باشد .
پس از پردازش سیگنال و محاسبه طول و عرض جغرافیایی این اطلاعات به کنترلر اصلی ردیاب فرستاده می شود کنترلر اصلی وظیفه کنترل ورودی و خروجی ها و همچنین کنترل چیپ GSM را به عهده دارد این کنترلر بار پردازشی زیادی ندارد و از چیپ هاس معملولی چون atmega و arm که مربوط به کارخانه Atmel می باشند استفاده می کنند.
پس از دریافت موقعیت و پردازش آن نوبت به ارسال آن به صورت SMS یا GPRS به کاربر توسط چیپ GSM می باشد
چیپ GSM نیز دیگر قسمت حساس یک ردیاب می باشد به دو دلیل یکی برای آنتن دهی GSM که باید چیپ مناسبی انتخاب شود دوم سرعت پردازش و عدم هنگ کردن این قسمت که به هر دلیل این قسمت هنگ کند کل سیستم ردیاب از کار می افتد و ردیابی انجام نمی گیرد.
مهمترین و معروفترین کارخانه سازنده چیپ های GSM کارخانه simcom و MTK می باشند که ماژول های آماده و کامل GSM را تولید می کنند در زیر یکی از اخرین و پر کاربردترین چیپ های این کارخانه با نام SIM808 را مشاهده می کنید.
آنتن های GSM :
اجزای دیگری برای ردیاب و این چیپ لازم است آنتن GSM می باشد که وظیفه آنتن دهی سیم کارت را به عهده دارد آنتن GSM نیز در دو مدل داخلی و خارجی ساخته و استفاده می شود برای ردیاب های شخصی و موتور سیکلت با آنتن داخلی و برای خودرو معمولا با آنتن خارجی استفاده می شود مسلما کیفیت آنتن خارجی از داخلی بالاتر می باشد ولی اهمیت آنتن GSM از آنتن GPS به مراتب خیلی کمتر است به همین دلیل آنتن داخلی نیز از کیفیت قابل قبولی بر خوردار است.
در زیر یک نمونه آنتن خارجی GSM را مشاهده می کنید.
چیپ GSM از طریق انتنی که به آن متصل است با دکل های BTS اپراتور ارتباط بر قرار کرده و دیتای مکان ردیاب را از طریق SMS یا GPRS برای کاربر ارسال می کند.
نحوه ارسال نیز بدین صورت است که اگر کاربر به صورت SMS بخواهد از موقعیت ردیاب مطلع شود دستگاه به صورت مستقیم موقعیت را برای خط موبایل کاربر SMS می کند ولی اگر بخواهد به صورت اینترنتی موقعیت ردیاب را ببیند دستگاه ردیاب موقعیت را از طریق GPRS برای سرور مورد نظر ارسال می کند و برنامه موقعیت را در دیتابیس خود ذخیره می کند و کاربر هر زمان به نام کاربری و پسورد خود وارد سایت ردیابی شد می تواند موقعیت انلاین یا گذشته ردیاب را مشاهده کند.
شما می توانید مقالات دیگری پیرامون ردیاب خودرو و ردیاب شخصی نیز مطالعه نمایید.
انواع مدل های محصولات ردیاب ماهواره ای به زودی در وب سایت قرار می گیرد.
همچنین می توانید پرسش های خود را در مورد تجهیزات ماهواره ای و حفاظتی در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.
سلام میشه لینک داخل مطلبو چک کنید.برای
من مشکل داشت.ممنون